Oglasi

понедељак, 14. јун 2010.

Dnevni Horoskop

Astrologija se u praksi najcesce izjednacava sa horoskop i to sa licnim horoskopom, sto predstavlja jednu od osnovnih zabluda. Astrologija, kao sta sama rec govori, je nauka o zvezdama, ili po nekim teoreticarima "pseudonauka", a pociva na verovanju da zvezde i konstelacije medju njima, odnosno celokupna slika neba, imaju odredjeni uticaj na nasu planetu i na sve ono sto se na njoj nalazi.


Znaci, to je uticaj kosmosa, svih nebeskih tela i planeta na celokupnu prirodu, na sve dogadjaje i na svakog coveka ili pojedinca. Akademski receno, to je uticaj makrokosmosa na mikrokosmos.

Horoskop je pojam koji oznacava "gledanje u casovnik" kako bi se odredjenog sata i minuta "precizno snimila slika neba". Na osnovu te "zaledjene slike neba" se izradjuje licni horoskop.

Postoji vise tipova, odnosno vrsta horoskopa, u zavisnosti od toga kojom granom ili disciplinom astrologije se bavimo. Astrologija, kao i svaka druga nauka, ima razlicite grane, odnosno discipline. Vecina teoreticara se slaze sa podelom astrologije na sledece discipline:

* natalna (bavi se analizom horoskopa odredjene osobe koji se izradjuje na osnovu preciznog casa rodjenja)
* mundana (bavi se analizom horoskopa odredjenih prirodnih pojava i promena na Zemlji)
* horarna (bavi se analizom horoskopa odredjenih dogadjaja koji donose promene manjoj ili vecoj grupi naroda)
* astromedicina (izucava i istrazuje razlicite bolesti ili slabosti kojima je odredjena osoba naklonjena, tj. disponirana)
* ezoterijska (analizira i dnevni horoskop koji se bazira na verovanju u karmu tj. reinkarnaciju)

Naravno, postoje jos neke podele koje imaju manje znacenje sa stanovista akademske, odnosno zvanicne astrologije.


Dnevni horoskop možete naći na Dnevni Horoskop

Нема коментара: