Oglasi

петак, 11. јун 2010.

Svetsko Prvenstvo


U Južnoj Africi danas počinje 19. svetsko prvenstvo u fudbalu, prvo koje se održava na Crnom kontinentu. Svečano otvaranje Svetsko Prvenstvo počinje u 14 sati na stadionu Soker siti u Johanesburgu, a dva sata kasnije biće održana premijerna utakmica Južna Afrika - Meksiko.


Do sada se nikada u istoriji nije dogodilo da domaćin izgubi na otvaranju turnira, a Meksiko je četiri puta „otvarao” SP i nijednom nije slavio.

Meksiko je pobedio na dva od tri dosadašnja okršaja, ali je poslednji put bolja bila Južna Afrika, na Konkakaf kupu 2005. godine.

Bafana Bafana nikada nije pobedila na utakmici Svetskog prvenstva, a ovoga puta ulazi ohrabrena činjenicom da je domaćin, kao i da nije pretrpela poraz u 13 prethodnih nastupa. Ipak, ni meksikanci nisu za potcenjivanje jer su tokom priprema uzeli meru i aktuelnim prvacima sveta, Italijanima koje su savladali sa 2:1.

Od 20:30 na teren će izaći i njihovi suparnici iz A grupe, Urugvaj (prvaci sveta 1930. i 1950. godine) i Francuska (prvaci sveta 1998. godine). I jedan i drugi tim pokušaće da izbegnu loš ishod poput onog iz 2002. godine kada su domaćini SP zajedničkim snagama bili Japan i Južna Koreja. Duel Urugvaja i Francuske tada je okončan bez pobednika i bez postignutih golova, a to je samo bio uvod u eliminaciju obe reprezentacije već u prvoj fazi takmičenja.

Na Mundijalu, koji traje do 11. jula, učestvuje 32 ekipe koje će se boriti za titulu svetskog prvaka koja donosi nagradu od 30 miliona dolara. Biće odigrane 64 utakmice na deset stadiona, od kojih je pet izgrađeno za potrebe svetskog prvenstva, a ostali su detaljno renovirani.

Južna Afrika je organizaciju Svetskog prventva dobila 15. maja 2004. godine pošto je dobila više glasova od glavnog konkurenta Maroka.

Sve najnovije vesti mozete naći na Svetsko Prvenstvo Raspored i Rezultati

Нема коментара: